Aloe Vera Bitkisi Bakımı ve Önemli Püf Noktaları
Aloe Vera Bitkisinin Temel Özellikleri
Dört mevsim yeşil kalmasıyla bilinen aloe vera bitkisinin dünya üzerinde geniş bir yayılım alanı bulunuyor. Kökleri Arap Yarımadası’na dayanan ve günümüzde gezegenin dört bir yanında doğal alanlarda ve iç mekânlarda kolayca yetiştirilebilen aloe vera bitkisi botanik bilimcilerce istilacı bir tür olarak tanımlanıyor. Asırlardır insanlar tarafından çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan aloe vera bitkisi sahip olduğu özsuyu sayesinde günümüzde de kozmetik başta olmak üzere birçok sektörde sıkça karşımıza çıkıyor.
Aloe Vera Bitkisinin Farklı Adları
Birçok farklı kavimde başka şekilde isimlerde kendisine seslenilen aloe vera bitkisine Sümerler ‘’gençlik pınarı’’, Amerikan yerlileri (Kızılderililer) ‘’cennetin büyülü asası’’, Mısırlılar ise ‘’ ebedilik bitkisi’’ diyorlar. Aloe vera kadim Hint kültürü içerisinde ise kutsal kabul edilen 16 mucizevi bitkiden birisi olarak kendisine yer buluyor. Her ne kadar şifalı bir bitki türü olarak adından söz edilse de aloe vera bitkisinin özleri ağız yoluyla alındığında yüksek şiddette alerjik reaksiyona sebep olabiliyor. Özellikle hamile kadınların aloe vera bitkisinin özünü ciltlerine dahi sürmemeleri tavsiye ediliyor zira aloe vera bitkisinin özünde yer alan kimi maddeler gebe hanımların derilerinde tehlikeli sonuçlara yol açabiliyor.
Aloe Vera Bitkisinin Botanik Tarihindeki Yeri
Botanik literatürüne ilk olarak 1753 senesinde dünyaca ünlü İsveçli bilim insanı Carl Linnaeus tarafından ‘’Aloe perfoliata.var vera’’ biçiminde kayda alınan aloe vera bitkisi, daha sonra 1768 yılında Hollandalı botanikçi Nicolaas Laurens Burman ve İskoç botanikçi Philip Miller tarafından yeniden tanımlanıyor.
Bu şirin aloe vera bitkisini evlerinde ya da işyerlerinde bizzat yetiştirmek isteyen bitki severlerin kendilerine yönelik olarak hazırladığımız temel bitki bakım rehberinde yer alan bilgileri öğrenmeleri ve uygulamaları uzun vadede başarılı olma şanslarını artırıyor.
Aloe Vera Bitkisi Toprağı Nasıl Olmalı?
Genelde kaktüs ve sukulent türleri içinde tercih edilen hafif kumlu ve asidik nitelikteki süzek topraklarda en iyi performansını sergileyen aloe vera bitkisini dikeceğiniz toprağın besleyici özelliği yüksek ve organik madde bakımından zengin olması da bitkinin verimini artırıyor. Sağlığını koruması adına saksı toprağının çok iyi biçimde drene edilmesi gereken aloe vera bitkisini büyütürken alt kısımlarında ihtiyaç fazlası sulama suyunun çıkışına olanak sağlayan drenaj delikleri bulunan modern saksılar kullanmanız işinizi kolaylaştırıyor. Kimi amatör bahçıvanların aloe vera toprağında su sirkülasyonunu yükseltmek için vermikülit, cocopeat, pomza taşı, çakıl taşı ve perlit gibi malzemelerden faydalandıkları biliniyor. Aloe vera bitkisi yetiştirirken ihtiyaç duyduğunuz toprak, saksı ve drenaj malzemelerini bahçe market online bahçe market mağazamızdan avantajlı fiyatlarla satın alabilirsiniz.
Aloe Vera Bitkisi Güneş Işığını Sever Mi?
Tam anlamıyla büyüyüp gelişmesi için günde en az 6 saat filtrelenmiş formdaki güneş ışığından yaralanması tavsiye edilen aloe vera bitkisini sıhhati için güneş ile bolca buluşabileceği yarı gölgelik alanlara konumlandırmanız öneriliyor. Aloe vera bitkisi her ne kadar güneş seven bir bitki türü olarak bilinse de kavurucu nitelikteki öğle güneşine karşı direnmekte zorluk yaşıyor. Bu nedenlerden ötürü aloe vera bitkisinin vücuduna direkt olarak nüfuz edebilecek güneş ışıklarına karşı mutlaka korunması gerekiyor. Aksi halde aloe vera bitkisi kısa süre içerisinde kök kısımlarından başlamak üzere kuruyabiliyor.
Aloe Vera Bitkisi Nasıl Sulanmalı?
Talep ettiği su miktarı mevsimlere göre değişiklik gösteren aloe vera bitkisini yaz aylarında günde bir kez suyla buluşturmanız yeterli olurken, kış günlerinde ayda bir kere sulamanız tavsiye ediliyor. Sulama esnasında yapraklarına kesinlikle su değmemesine özen göstermeniz gerekiyor. Aloe vera bitkisinin yaprakları su ile temas ettiği takdirde hızlıca çürüyebiliyor.
Etiketler: Aloe Vera Bitkisi Bakımı, Aloe Vera Bitkisi Bakımı Ve Önemli Püf Noktaları
Eylül 12, 2024
Listeye dön