Yaban Mersini Yetiştirmenin İncelikleri
Yaban Mersini Meyvesini Yakından Tanıyalım
Ana vatanı Amerika kıtasının Kuzey kısmı olarak gösterilen yaban mersini meyvesinin günümüzde ticari amaçlarla Kanada’da, Polonya Cumhuriyeti’nde, Birleşik Meksika Devletleri’nde ve Almanya Federal Cumhuriyeti’nde yüksek rekolteyle üretildiği biliniyor. Ülkemizde en çok Bursa, Erzurum, Trabzon, Giresun ve Rize şehirlerinde yetişen yaban mersini, doğru bakım şartları altında 70 santimetreye kadar boylanabiliyor. Meyve olarak tüketildiği gibi, kurutulan yapraklarından bitki çayı da üretilen yaban mersini meyvesinin özünden kozmetik ürünleri de yapılıyor. Fundagiller bitki ailesinin en gözde üyelerinden birisi olan meyve, botanik bilimciler tarafından çok yıllık çiçekli bitki türleri kategorisinde değerlendiriyor.
Sahip olduğu yüksek antioksidan miktarı ve besleyici özellikleriyle tüm dikkatleri üzerine çeken yaban mersini meyvesi özellikle son günlerde bitki camiasındaki popülaritesini git gide artırıyor. Tam anlamıyla büyüyebilmesi adına özel bakım koşulları talep eden yaban mersini meyvesini doğru şekilde yetiştirmek için hazırladığımız temel bakım rehberinde yer alan bilgileri öğrenmeniz ve uygulamanız büyük önem taşıyor.
Yaban Mersini Toprağı Nasıl Olmalı?
Organik maddeler bakımından zengin, besleyici niteliğe sahip topraklara konumlandırılması tavsiye edilen yaban mersini meyvesinin, verimli biçimde gelişmesi adına asidik seviyesi 4,5 ila 5,5 Ph derecesinde toprakla buluşturulması gerekiyor. Yaban mersini meyvesinin yetiştirme toprağını daha asidik hale getirmek adına kimi bitkiseverlerin kükürt ya da kompost tarzı malzemelerden yararlandığı biliniyor. Yaban mersini meyvesinin saksı toprağında dikkat edilmesi gereken bir başka önemli nokta ise drenaj olarak karşımıza çıkıyor. İyi biçimde drene edilmediği takdirde kök kısımlarından başlamak üzere hızla çürümeye başlayan yaban mersini meyvesinin toprağındaki nem dengesini korumanız adına en büyük yardımcınız; alt kısımlarında ihtiyaç fazlası sulama suyunun tahliye olabilmesine olanak tanıyan, drenaj delikleri olan modern saksılar oluyor.
Yaban Mersini Güneş Işığını Sever Mi?
Tam anlamıyla büyüyüp güçlenmesi için filtrelenmiş formdaki güneş ışığından bolca faydalanması önerilen yaban mersini meyvesini, gün boyu güneş gören yarı gölgelik alanlara konumlandırmanız ideal bir uygulama olarak gösteriliyor. Doğrudan vücuduna nüfuz edebilen kavurucu nitelikteki öğle güneşine karşı direnmekte zorluk çeken yaban mersini meyvesini bu tip bir durum ile karşılaşması durumunda maalesef kuruma sorunu baş gösteriyor. Yetiştiricilerin çoğunlukla yaban mersini meyvesini zararlı özellikteki güneş ışıklarına maruz bırakmamak için bu şirin bitkiyi pencere pervazlarına ya da terasların veya balkonların köşe kısımlarına koydukları görülüyor.
Yaban Mersini Nasıl Sulanmalı?
Toprağının tamamen kurumasına izin vermeden sulanması gereken yaban mersini meyvesinin ihtiyaç duyduğu su miktarı mevsimlere göre farklılık gösteriyor. Sıcak geçen yaz aylarında bol su ile sık sık sulanması tavsiye edilen yaban mersinini, soğuk kış günlerinde toprağını nemlendirecek kadar su ile buluşturmanız yeterli oluyor. Verimli bir gelişim süreci geçirmesi adına sulama işlemi büyük önem taşıyan yaban mersini meyvesini sularken belli bir sulama rutini takip etmek, bitkinin sağlığını korumak için iyi bir çözüm yolu olabiliyor. Sulama suyunun ısısı ile ilgili de hassasiyeti bulunan yaban mersini meyvesini sularken oda sıcaklığında su kullanılması gerekiyor. Aksi halde bu güzel bitki önce strese giriyor, sonra da randımanı azalıyor.
Yaban Mersini Nasıl Gübrelenmeli?
Yaban mersini meyvesini toprağa kavuşturduğunuz ilk sene gübrelemeniz gerekmiyor. Meyvenin kök kısımları bitki belli bir ölçüde büyüyene kadar tuza karşı duyarlı olduğundan gübreleme faaliyetine, çiçeklerinin ilk tomurcuklarını açtığı zaman başlamanız tavsiye ediliyor. Bahçıvanların yaban mersinini gübreleyecekleri zaman çoğunlukla yavaş salınımlı sıvı bitki besini tercih ettikleri biliniyor.
Salon Bitkileri Bahçe Çiçekleri Kaktüs ve Sukulentler Orkideler Balkon Saksıları Plastik Saksılar Seramik Saksılar Toprak Saksılar Budama Makasları Kürek - Orak - Çapa Çiçek Tohumları Sebze Tohumları
Etiketler: Yaban Mersini, Yaban Mersini Tarihçesi, Yaban Mersini Bakımı
Mart 03, 2025
Listeye dön