Torf Toprağı Nedir?

Torf Toprağı Nedir?

Daha çok göl yatağı gibi sulak bölgelerde rastlanan, uzun bir süre bataklık ve su kenarında yaşamını sürdüren yosun, ot, ağaç benzeri bitki türlerinin ve düşük miktarda hayvansal kalıntıların zaman içerisinde anaerobik (oksijenden yoksun) şartlarda parçalanıp ayrışmasıyla ortaya çıkan torf toprağı; bitki, zerzevat, yemiş yetiştiriciliğinde bitki severler tarafından sıkça tercih ediliyor.

Torf Toprağı Çeşitleri Nelerdir?

İçinde yapay herhangi bir madde bulunmayan torf toprakları tamamen organik bileşenlerden meydana geliyor. İçeriğinde yüksek lif ihtiva eden torf toprağının genel anlamda açık (sarı), orta (kahverengi) ve koyu (siyah) olmak üzere asidik değeri birbirinden farklı üç çeşidi bulunuyor.

Torf Toprağının Özellikleri Nelerdir?

Torf Toprağı Nedir? - Torf Gübre Nedir?Süngerimsi bir kıvamda olan ve bünyesinde besin öğesi barındırmayan torf toprağı bitki yetiştiriciliğinde kullanırken, bahçe toprağı ile karıştırmak gerekiyor. Torf toprağının en büyük özelliği, yerleştirildiği saksı içindeki nem oranını düzenleyerek, bitki köklerinin çürümesini engellemek olarak biliniyor. Aynı zamanda bitki saksısındaki suyu hapsetme yeteneğine de sahip olan torf toprağı, böylece bitkiyi beslemek adına faydalanılan gübre gibi ek malzemelerin sulama suyu ile beraber akıp gitmesini engelliyor ve söz konusu bitkinin sağlıklı bir gelişime sahip olmasına imkân sağlıyor.

Torf Toprağı Hangi Amaçlarla Kullanılıyor?

Bir diğer adı da turba toprağı olan torf toprağı, mineralce zengin yapısıyla da kapalı mekânda uzun süreli salon bitkisi büyütmek isteyen bitki severler için iyi bir tercih olarak gösteriliyor. Soğuk iklim kuşağı kapsamında bulunan ülkelerde bilhassa meyve fidanlarının donmasını önlemek adına değerlendirilen torf toprağının, bununla birlikte golf sporu sahalarının düzenlenmesinde de çokça kullanıldığı biliniyor. Birkaç bitki türü haricinde neredeyse tüm bitki türlerinin yetiştirilmesi için iyi bir seçenek olan torf toprağı, kolayca hava almaya müsait yapısıyla, harç yapım faaliyetlerinde ideal bir tercih oluyor.

Torf Toprağı ile Sıradan Toprak Arasındaki Farklar Nelerdir?

Sıradan toprak ile torf toprağı arasındaki en büyük farkın, oluşum süresi olduğunun altını çizen uzmanlar, torf oluşumu gerçekleşirken geçen zamanın belirleyicileri arasında en önemli hususun iklimsel şartlar olduğunu kaydediyorlar. Örneğin, dünyanın kuzey kısmında yer alan mutedil iklim koşullarına sahip bir ülkede ortalama bir metre torf toprağının peyda olması 600 ila 2.400 yıl alırken yengeç ve oğlak dönencelerinin arasında kalan ve sene boyunca ısı derecesinin yüksek olduğu kesimlerde 214 veya 455 yıl içinde torf toprağının ortaya çıkması, imkânlar dahilinde değerlendiriliyor.

Torf Toprağı Nerelerde Bulunur?

Bir araya gelerek Büyük Britanya’yı var eden İngiltere, Kuzey İrlanda, İskoçya ve Galler’in sınırları içerisinde yer alan geniş torf toprağı yataklarının, Okyanusal iklim şartlarına bağlı olarak geliştiği tahmin ediliyor. Yine tropik iklim kuşağı koşullarının hâkim olduğu Kenya Cumhuriyeti, Uganda Cumhuriyeti, Endonezya Cumhuriyeti ve Zaire Cumhuriyeti gibi ülkelerde de hatırı sayılır genişlikte torf toprağı yatakları bulunuyor.

Ülkemizde Torf Toprağına En Çok Nerelerde Rastlanır?

Türkiye’de özellikle 350 santimetre kalınlığa ulaşan, binlerce yıllık, yüksek kaliteli torf toprağına ev sahipliği yapmasıyla dikkat çeken Van ilimizin yanı sıra; Trabzon, Antalya, Burdur, Erzurum, Bolu, Kahramanmaraş, Ardahan ve Denizli illerimizde de kayda değer miktarda torf toprağına rastlanıyor. Eğer, torf toprağını diğer toprak cinslerinden ayırmak ve kalitesini ölçmek adına kolayca test etmek istiyorsanız bu konuda size yardımcı olacak bazı yöntemler bulunuyor. Nemli hale getirdiğiniz torf toprağını avuç içinize yerleştirip preslediğinizde akan suyun duru bir formda olması gerekiyor. Bahse konu olan işlemin akabinde torf toprağını meydana getiren minik bitki parelerini görüntülüyorsanız ve torf toprağı kısa sürede eski haline gelip kendini toparlıyorsa, yüksek kaliteli bir torf toprağı ile karşı karşıya olduğunuz kanısına varabiliyorsunuz. Kurutulduğu takdirde ısınma amaçlı yakıt olarak da kullanılabilen torf toprağı, binlerce yılda oluştuğundan, fosil malzeme klasmanında konumlandırılıyor.

Etiketler: Torf Toprağı Nedir?
Haziran 27, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Siteyi ziyaretiniz sırasında paylaşacağınız kişisel verileriniz, 6698 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamında işlenmektedir. Daha fazla bilgi için Çerez Bildirimimizi okuyabilirsiniz.