Çuha Çiçeği Bakım Rehberi : Sulama, Işık, Toprak

Çuha Çiçeği Bakımında Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Noktalar

Asya ana karasına özgü bir bitki türü olan çuha çiçeğinin doğal olarak yetişen çeşitlerinin neredeyse yarısı Himalaya Dağları’nda bulunuyor. Ana vatanın yanı sıra Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti, Endonezya Cumhuriyeti ve Papua Yeni Gine Bağımsız Devleti topraklarında sık şekilde yayılış gösteren çuha çiçeği Kuzey Yarım Küre’nin ılıman iklim kuşağına sahip bölgelerinde ve Güney Amerika’daki tropikal ormanlarda da doğal olarak yetişiyor. Botanik literatürüne bilimsel ismi Primula vulgaris şeklinde kaydedilen çuha çiçeğini resmi olarak tanımlayan ilk kişinin dünyaca ünlü İsveçli biyolog Carl von Linnaeus olduğu biliniyor. Yabani doğa içerisinde 400’den fazla alt tür ile temsil edilen çuha çiçeğinin natürel yaşamda nadir rastlanılan Burgonya Dükü kelebeğinin tek besin maddesi olduğu kaydediliyor. Antik zamanlardan günümüze pembe, beyaz, kırmızı, sarı ve mor renkteki güzel çiçeklerinin estetik görünümünün yanında şifalı olduğu düşüncesiyle de çokça yetiştirilen ve melezleştirilen çuha çiçeğinin soğuk hava koşullarına karşı olan direnci onu diğer bitki türlerine nazaran tercih sebebi haline getiriyor. Kış sezonun son günlerinde veya ilkbahar mevsimin ilk haftasında çiçek açmasından ötürü halk arasında baharın müjdecisi olarak da görülen çuha çiçeğini evlerinde veya iş yerlerinde bizzat büyütmek isteyen bitkiseverlerin kendilerine yönelik olarak hazırladığımız temel bitki bakım kılavuzunda yer alan bilgileri öğrenmeleri ve uygulamaları uzun vadede başarı sonuçlar elde etmelerine imkân veriyor.

Çuha Çiçeği İçin Uygun Toprak ve Saksı Seçimi

Çuha Çiçeği Bakımı, Çuha Çiçeği Nasıl Yetiştirilir, Çuha Çiçeği Sulama, Çuha Çiçeği Işık,İçerisinde bol miktarda organik madde barındıran besleyiciliği yüksek topraklarda kendisini iyi hisseden çuha çiçeğinin toprağını verimini koruması adına çok iyi şekilde drene etmek gerekiyor. Kimi bahçıvanların çuha çiçeği toprağını daha süzek bir hale getirmek için vermikülit, perlit, cocopeat, pomza taşı, çakıl taşı gibi malzemelerden yararlandıkları gözlemlenirken, çuha çiçeğini sıhhatli bir gelişim süreci geçirmesi için mutlak suretle alt kısımlarında ihtiyaç fazlası sulama suyunun tahliyesine olanak tanıyan drenaj delikleri bulunan modern saksılara dikmeniz icap ediyor. Zira aşırı ıslak ya da çamur kıvamındaki saksı toprağında uzunca bir süre bekleyen çuha çiçeği kök kısımlarından başlamak üzere çürüme tehlikesiyle baş başa kalıyor. Toprağına iyi bir şekilde yayılmak isteyen çuha çiçeğini kendi boyutuna göre biraz büyük saksılara dikmeniz randımanını artırmak adına faydalı oluyor.

Çuha Çiçeği Hangi Işık Koşullarını Sever?

Maksimum büyüme seviyesine erişebilmesi için filtrelenmiş formdaki dolaylı güneş ışığından bolca faydalanması tavsiye edilen çuha çiçeğini sürekli güneş alabileceği yarı gölgelik alanlara konumlandırmanız doğru bir uygulama olarak gösteriliyor. Vücuduna doğrudan temas eden kavurucu nitelikteki öğle güneşine karşı hassas olan çuha çiçeğini kurutmamak adına bu tip bir durumdan uzak tutmak gerekiyor. İç mekânda çuha çiçeği yetiştiren doğa aşıklarının genel olarak bu güzel çiçeği çoğunlukla terasların veyahut balkonların köşe noktalarına ya da pencerelerin pervazlarına konumlandırdıkları görülüyor.

Çuha Çiçeği İçin Doğru Sulama

Talep ettiği su miktarı mevsimlere göre farklılık gösteren çuha çiçeğinin yetiştirme toprağını tamamen kurutmadan sulama işlemine tabi tutmanız öneriliyor. Sıcak geçen yaz günlerinde bol su ile sık sık sulamanız gereken çuha çiçeğini, soğuk kış aylarında toprağını nemlendirecek kadar su ile buluşturmanız yeterli oluyor. Sulama işlemi yaparken yapraklarına kesinlikle su değmemesi icap eden çuha çiçeği, yapraklarını ıslattığınız takdirde mantar başta olmak üzere birçok hastalığa yakalanabiliyor. Sulama suyunun ısısı ve asidik değeri ile de ilgili çeşitli istekleri bulunan çuha çiçeğini strese girmemesi için oda sıcaklığında ve yumuşak pH derecesine sahip su ile sulamanız tavsiye ediliyor.

Çuha Çiçeğinde Doğru Zamanda Gübreleme

Tam manasıyla gelişmesi için dışarıdan ekstra gıda takviyesine ihtiyaç duyan çuha çiçeğini yetiştiricilerin genellikle sıvı bitki besiniyle besledikleri biliniyor. Çuha çiçeğinin bilhassa büyüme dönemi olan ilkbahar ve yaz aylarında haftada iki kez gübrelenmesi çok yararlı oluyor.

Etiketler: Çuha Çiçeği, Çuha Çiçeği Bakımı
Ocak 09, 2025
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR